Πνοές Ανέμου
Ανασκαφή
Ανασκαφή
Ανασκαφή
Αθέατη Πόλη
Αθέατη Πόλη
Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας
Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας
Ενας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια
Περιήγηση στα μνημεία της πόλης
Περιήγηση στα μνημεία της πόλης
Ανασκαφή
A' Αρχαίο Θέατρο
Ρωμαϊκή Δεξαμενή Μανωλάκη


 H Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας έχει σχεδιάσει δέκα (10) εκπαιδευτικά προγράμματα δίωρης διάρκειας, τα οποία υλοποιούνται καθ΄ όλη τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 στον χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

α) «΄Ενας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια»: απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιχνίδια που παίζονταν στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο.
β) «Με χώμα και νερό, ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό»: ένα ταξίδι στη Νεολιθική εποχή μέσω του οποίου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη ζωή και τον πολιτισμό της (για μαθητές του Δημοτικού).
γ) «Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας»: γνωριμία με την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την καθημερινή ζωή της Θεσσαλίας κατά τη βυζαντινή εποχή (απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου - Λυκείου).
δ) «Αθέατη Πόλη»: Πρωτότυπη περιήγηση – εξερεύνηση στην έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου με οδηγούς συγκεκριμένα αντιπροσωπευτικά εκθέματα, μέσα από την οποία γίνεται προσπάθεια να φωτιστεί η ιστορία της Λάρισας, μιας πόλης που κρατά κρυμμένα μυστικά 8000 ετών κάτω από τον σύγχρονο αστικό ιστό. Στο τέλος, προβάλλεται η ταινία της Κλ. Φλέσσα «Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των αιώνων». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου – Λυκείου.
ε) «Πνοές Ανέμου»: η συμβολή και η αποτύπωση του ανέμου στην τέχνη, τη θρησκεία, τις δραστηριότητες – πνευματικές και μη – των ανθρώπων από την Προϊστορία έως σήμερα. Το πρόγραμμα αφορά μαθητές Δ΄ - Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου.
στ) «Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς στο Διαχρονικό Μουσείο»: η σημασία της φωτιάς κατά την αρχαιότητα, της πρώτης πηγής ενέργειας που υπέταξε ο άνθρωπος και την κατέστησε πολύτιμο εργαλείο του πολιτισμού του. Πρόγραμμα για μαθητές Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ δημοτικού και όλων των τάξεων του γυμνασίου.
ζ) «Μια πόλη γεμάτη ιστορίες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηριγμένο στο εκπαιδευτικό πακέτο (μουσειοσκευή) της εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Ταμπούρα, για μαθητές Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ δημοτικού και όλων των τάξεων του γυμνασίου.
η) «Οι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο Διαχρονικό Μουσείο»: Πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές του νηπιαγωγείου και των μικρών τάξεων του δημοτικού. Τα παιδιά γνωρίζουν τη θρησκεία των Αρχαίων Ελλήνων και ανακαλύπτουν τους 12 θεούς, όπως αυτοί απεικονίζονται στα εκθέματα του Μουσείου, ενώ συγχρόνως έρχονται σε επαφή με την τέχνη διαφόρων εποχών.
θ) «Μυθ-ιστορίες με ζωάκια»: (Νέο Πρόγραμμα) Μαθητές του νηπιαγωγείου και της Α΄ και Β΄ δημοτικού περιηγούνται στον χώρο εντός και εκτός του Διαχρονικού Μουσείου, συμμετέχοντας σε μια διαδικασία διασκεδαστική που τους φέρνει σε επαφή με τη μυθολογία και τις ποικίλες μορφές της τέχνης.
ι) «Βαστά εικόνα και χαρτί…»: (Νέο Πρόγραμμα) Πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε περιορισμένο αριθμό, για μαθητές Ε΄ και Στ΄ δημοτικού και γυμνασίου – λυκείου, στο οποίο παρουσιάζεται η εκπαίδευση, η γραφή και η τέχνη της αγιογραφίας στα βυζαντινά χρόνια.

Επιπλέον, για άλλη μια χρονιά υλοποιείται το πρόγραμμα «Περιήγηση στα μνημεία της πόλης μας». Μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα αρχαία, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της Λάρισας και μέσα από αυτά να γνωρίσουν την Ιστορία της. Η περιήγηση πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή από 4/10 ως 8/11/2019 και από 13/3 ως 5/6/2020. Σε περίπτωση που η επίσκεψη δύναται να επεκταθεί πέραν του διώρου, το πρόγραμμα μπορεί να εμπλουτιστεί, κατόπιν συνεννόησης, με βιωματικές δραστηριότητες περιβαλλοντικού περιεχομένου στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στην περίπτωση που ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε πρόγραμμα μαθητών ξεπερνά τους 30, ενδέχεται το πρόγραμμα να παρατείνεται πέραν του διώρου.

Εφόσον επιθυμείτε να λάβετε μέρος στα προγράμματά μας, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Κατερίνα Ζάχου στο τηλέφωνο 2413 508227, καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
Υπεύθυνοι για τα εκπαιδευτικά προγράμματα: Νεκταρία Αλεξίου, Ματίνα Παπαναστασούλη, Ασημίνα Τσιάκα, Κατερίνα Zάχου.